DNS

Dynamic Neuromuscular Stimulation

 

Wat is DNS?
Dynamic Neuromuscular Stabilization Method (DNS) van dr Kolar is een innovatieve benadering van manuele geneeskunde (chiropractie) en fysiotherapie waarbij elke component van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, schijven, zenuwen en zachte weefsels) wordt betrokken door het stimuleren van bewegingscontrolecentra in de hersenen door activering van ideale stereotypen van aangeboren bewegingen. De methode helpt de structurele en posturale uitlijning van het neuro-musculo-sleletale systeem van het lichaam te herstellen door de Global Motor Patterns in te roepen.

Globale Motor Patterns vormen de basis van menselijke beweging en vertegenwoordigen genetisch vooraf bepaalde elementen van rechtop staan. Ze worden geactiveerd tijdens de houdingsontwikkeling in de eerste maanden van het kinderleven in de specifieke volgorde van minder naar meer complex. De globale motorpatronen blijven essentieel voor controle van de houding en stabiliteit van de wervelkolom het centrale centrum van het gehele bewegingsapparaat gedurende de levensduur van het individu.
 

DNS en het bewegingsapparaat
Dynamische neuromusculaire stabilisatie profiteert van de plasticiteit (kneedbaarheid) van de hersenen. Het beoogt nieuwe fysiologische verbindingen tot stand te brengen door slapende Global Motor Patterns opnieuw te activeren. Met de precieze positionering van het lichaam van de patiënt (zie hieronder) worden specifieke proprioceptieve zones gestimuleerd. De manipulatie van het ruggenmerg, de spierontspanning en de procedures voor het loslaten van het zachte weefsel worden allemaal uitgevoerd in de oerposities van ideale bewegingen van een baby (kruipen en draaien).
 


De stimulatie beroept zich op de reflexen van de Global Motor Patterns die een posturale spierspanning genereren die een wereldwijde motorische reactie veroorzaakt. De laatste co-activeert een breed scala aan spiergroepen, waaronder diepe spinale spieren, die niet onder vrijwillige controle staan ​​en niet door oefeningen kunnen worden getraind. De gelijktijdige samentrekking van agonistische en antagonistische spiersystemen genereert vanuit de centratie van het gehele wervelkolom-extremiteitencomplex, wat resulteert in spinale stabiliteit. Dit fysiologische fenomeen helpt bij het minimaliseren van spieronevenwichtigheden en verlicht pijnlijke beschermende spierkrampen, met als resultaat een stabieler neuro-musculoskeletaal netwerkpadsysteem en een sterk verbeterde spinale stabiliteit en houdingsbewustzijn.
 

Wetenschappelijke Basis
De wetenschappelijke basis voor de DNS is het principe van Reflex Locomotion. Het concept werd voor het eerst empirisch geformuleerd door Prof. Vojta, die het gebruikte voor de diagnose en behandeling van volwassen en pediatrische neurologische aandoeningen van verschillende ernst, variërend van motorische vertragingen tot hersenverlamming.

Zijn theorie is sindsdien uitgebreid en feitelijk onderbouwd door vruchtbaar fysiologisch en neurologisch onderzoek. In Europa is Vojta-therapie reeds de voorkeursmethode geweest voor de behandeling van hersenverlamming, motorische vertragingen, beroertes, multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen en pas nu vindt het zijn weg verder naar Europa en de Verenigde Staten.

De resultaten die worden bereikt met DNS zijn superieur aan conventionele methoden die worden gebruikt door chiropractoren en fysiotherapeuten vanwege het feit dat geïnduceerde bewegingen niet lokaal worden bestuurd, maar door de hogere centra van het centrale zenuwstelsel die een snellere en duurzamere verbetering van de functie veroorzaken en daarom , pijnstilling.

Net als de initiële stimulatie-, manipulatie- en revalidatieoefeningen worden ook oefeningen in de ideale bewegingsposities uitgevoerd. Dit bevordert de stabiliteit van de ruggengraat, die uiteindelijk, door herhaling van de oefeningen, gewoonlijk en onafhankelijk van de bewuste inspanning wordt.
 

         

 

 
Resultaten
De DNS levert snellere en stabielere resultaten door zijn directe toegang tot automatische motorprogramma's in de hersenen die een juiste beweging bevorderen door gebruik te maken van wereldwijde motorische reacties. De activering van deze globale patronen laat spierkrampen vrij en maakt zachtere, niet-krachtige manipulatie mogelijk. Een dergelijke manipulatie (aanpassing) is alleen mogelijk wanneer het lichaam in specifieke infantiele steunposities wordt geplaatst en de gewrichten worden gecentreerd.

Deze ondersteunende posities bootsen lichaamsposities van de baby na waarbij maximale spinale stabiliteit wordt bereikt als basis voor de voorwaartse beweging (kruipen), draaien of kruipen. Deze stijl van manipuleren is uniek voor de Kolar-techniek. Het is absoluut veilig, niet opdringerig en aangenaam omdat de ideale wetten van ontwikkelingskinesiologie worden nageleefd.

De DNS-methode geldt als de meest effectieve methode om de neuroplasticiteit van het onvolgroeide zenuwstelsel te beïnvloeden. Sindsdien is deze methode uitgebreid met alle leeftijden met een verscheidenheid aan orthopedische, rugpijn en sportmedische aandoeningen.
De behandeling is gebaseerd op de principes van reflexlocomotie, een benadering die is ontworpen om primitieve subcorticale reflexen te stimuleren en neuroplasticiteit te vergemakkelijken.
De Vojta-behandelingen vereisten meestal meerdere therapeuten en meerdere sessies per dag in een ziekenhuisomgeving. Kolar heeft, met ondersteuning van Vojta, de methode gewijzigd die door een enkele arts moet worden uitgevoerd, voor gebruik bij acute en chronische pijnsyndromen, om te worden geïntegreerd met handmatige gewrichtstechnieken (mobilisatie / manipulatie), te gebruiken bij een ambulante of instelling bij de patiënt, en ook te gebruiken voor atletische optimalisatie, preventie van blessures. De combinatie van deze behandeling met externe decompressie is uiterst effectief voor tussenwervelschijfaandoeningen (ddd, uitstulpingen, hernia en enz.).