Feiten over Rugpijn

 

Nieuwe feiten door onderzoek
Rugklachten komen zo vaak voor, dat het ons land meer kost dan kanker en diabetes bij elkaar opgeteld.
Het is daarom goed om de uitkomsten eens op een rij te zetten, want over rugpijn doen veel mythes de ronde.

 

1 Rugpijn is niet abnormaal
Ruim 80% van de mensen zal in zijn leven een periode van pijn in de rug ervaren. Het niet goed als de rugpijn na een periode van rust niet herstelt.
Vaak is acute rugpijn zijn het gevolg van een eenvoudige kneuzing. In verloop van 2 twee weken merken de meeste mensen een aanzienlijke verbetering.
Bijna 85% van de mensen herstelt volledig binnen drie maanden. Slechts een zeer klein aantal mensen ontwikkelt langdurige problemen.

 

2 Scans zijn zelden nodig
De gezondheidszorg adviseert bij deze gevallen vaak om een scan te maken, om te kijken of er iets ernstigs aan de hand is. Slechts bij minder dan 5% wordt daadwerkelijk een afwijking gevonden.
 



3 Scans moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd
Studies hebben aangetoond dat mensen zonder rugpijn diverse afwijkingen kunnen hebben op scans.
Uitpuilende tussenwervelschijven werd gevonden bij 52% van de scans.
Bij 90% een degeneratieve tussenwervelschijf gevonden (artrose).
Bij 38% werd artrose van de gewrichten in de wervelkolom gevonden.
Ook een hernia (vaak een bron van klachten) bleek in 28% van de gevallen aanwezig.
Let wel, het ging hierbij om mensen die geen rugklachten hadden.




4 Bedrust is niet altijd nuttig
In de eerste dagen na het ontstaan van rugklachten, is het belangrijk om belastende activiteiten te voorkomen. Dit kan vergeleken worden met ander letsel zoals een enkelverzwikking. Onderzoek toont aan dat actief blijven en het geleidelijk hervatten van dagelijkse activiteiten, hobby’s en werk een positieve bijdrage leveren aan het herstel. Langdurige bedrust blijkt daarentegen een negatief effect te hebben op het herstel en zorgt juist voor meer pijn, meer beperkingen in activiteiten en het minder snel hervatten van oorspronkelijke werkzaamheden. Het blijkt zelfs zo te zijn dat hoe langer iemand in bed blijft liggen met rugpijn, hoe sterker de pijn wordt.
 

5 Meer rugpijn betekent niet meer schade
Meer pijn niet altijd betekent dat er ook meer schade is. Twee mensen met dezelfde schade kunnen een totaal verschillende mate van pijn ervaren. Ons zenuwstelsel heeft het vermogen te regelen hoeveel pijn iemand voelt op welk moment. Als een persoon rugpijn heeft, kan het zijn dat het zenuwstelsel door de vele prikkels overgevoelig wordt. De kleinste prikkels in de rug kunnen er dan voor zorgen dat hij rugpijn voelt, zonder dat er letsel is.



6 Een operatie is zelden nodig
Bij slechts een klein deel van de mensen met pijn in de rug is een operatie noodzakelijk. Bij de meeste mensen is het voldoende om actief te blijven, het inzicht in de betekenis van pijn te verbeteren en de factoren die invloed hebben op deze pijn te herkennen.
Dit zorgt ervoor dat zij hun dagelijkse activiteiten kunnen blijven uitvoeren zonder dat een operatie nodig is. Gemiddeld genomen zijn de resultaten na een rugoperatie op de middellange en lange termijn niet beter dan bij niet operatieve behandelingen zoals oefentherapie/training.




7 Tillen en bukken is veilig
Veel mensen met rugklachten denken dat tillen, bukken en draaien vermeden moeten worden. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat er een verband is tussen deze activiteiten en rugklachten.
Natuurlijk is het zo dat een persoon zijn rug kan overbelasten als hij op een verkeerde manier iets tilt, of iets tilt dat zwaarder is dan hij aan kan.
Daarnaast is het zo dat iemand met rugklachten meer pijn kan voelen bij deze activiteiten dan normaliter het geval zou zijn.
Dit betekent niet dat deze activiteiten vermeden moeten worden.
Bukken en tillen is normaal en men zou deze bewegingen juist moeten trainen om de rug te versterken. Dit is te vergelijken met het hervatten van bijvoorbeeld hardlopen na een enkelverstuiking.

 

8 Slecht slapen beïnvloedt rugpijn
Wie pijn heeft, slaapt vaak minder goed. Het is zelfs zo dat een slechte nachtrust de kans op rugklachten in de toekomst vergroot.
Een slechte nachtrust kan naast hoofdpijn, vermoeidheid, depressiviteit en een verhoogde prikkelbaarheid zorgen voor aanhoudende rugklachten, of zelfs het ontstaan van rugklachten.
Het verbeteren van het slaappatroon en slaapgewoontes kan dus van invloed zijn op uw huidige rugklachten.





9 Stress en rugpijn
Rugpijn kan worden beïnvloed door stress, wat een belangrijke rol speelt bij rugklachten.
Het verminderen van stress blijkt een zeer positieve invloed uit te oefenen op rugklachten.

 

10 Oefeningen zijn goed en veilig

Veel mensen met pijn willen geen oefeningen doen omdat ze denken dat dit een negatieve invloed heeft op hun klachten. Het tegendeel is waar.

Regelmatig oefenen zorgt er juist voor dat je lichaam en geest fit en gezond blijven en zorgt ook voor een afname van pijn en ongemak.
De spierspanning wordt verlaagd, het immuunsysteem wordt versterkt en het heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand.

Uit onderzoek is gebleken dat alle vormen van bewegen een positieve invloed hebben. Kies iets waar je plezier in hebt en goed kan inpassen in je leven. Wandelen, traplopen, fietsen, joggen, hardlopen zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je rug.

Pijn kan er voor zorgen dat je het lastiger vindt om te beginnen. Ongetrainde spieren zijn vaak gevoeliger dan goed getrainde spieren na activiteiten. Deze (spier)pijn is geen teken dat de activiteit schade heeft veroorzaakt, maar is juist een signaal dat je op de goede weg bent.

 


11 Chronische rugklachten kunnen herstellen

Er zijn veel factoren van invloed op rugpijn en die kunnen ook nog een per persoon verschillen.
Het is belangrijk dat de behandeling wordt afgestemd op deze factoren. Als na veel (verschillende) behandelingen onvoldoende effect is behaald kan dit leiden tot veel frustraties en het kan er voor zorgen dat mensen de hoop verliezen in herstel.

Vaak richten veel van deze behandelingen zich maar op één factor.
Vaak worden mensengemasseerd omdat hij een pijnlijke spier heeft terwijl zijn stressgehalte, slaappatroon of fitheid niet worden meegenomen.
Door alle invloeden in kaart te brengen kunnen de behandelingen daarop worden afgestemd  voor een optimaal resultaat.