Gevolgen zwangerschappen

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen te maken met pijnklachten in het bekken, de onderrug en dan met name in de achterzijde van het bekken, de bilregio, de achterzijde bovenbeen, de schaamstreek en de liezen.
De pijn treedt over het algemeen op bij dagelijkse activiteiten, zoals lopen, bukken en tillen, huishoudelijk werk, verzorging van kinderen, omdraaien in bed, enzovoort.
Dit wordt nog eens versterkt door vermoeidheid en omdat het niet meer lukt om bepaalde activiteiten of houdingen langere tijd vol te houden.

De pijn en beperkingen kunnen veel problemen veroorzaken, niet alleen fysiek maar ook emotioneel en psychisch. Wanneer de stand van het bekken verkeerd staat kan het de benodigde ruimte voor de baby verminderen. Ook kan een verkeerde stand van het bekken het voor de baby moeilijker maken om voor de bevalling in de meest optimale positie te komen. Wanneer de wervelkolom en het bekken zich in de juiste positie bevinden werkt het hele lichaam efficiĆ«nter.


Oorzaak

De oorzaak hiervan moet onder meer worden gezocht in:

  • scheefstand
  • verandering in de hormoonspiegel
  • toename van het lichaamsgewicht
  • verandering van de lichaamshouding zoals een uitstekende buik in combinatie met een te holle rug
  • veranderingen in en verwekingvan het bekken


Behandeling tijdens de zwangerschap

Zwanger worden zorgt voor veel veranderingen in het lichaam. Ten eerste worden door hormoonveranderingen banden en spieren uitgerekt. Hierdoor wordt de wervelkolom en het bekken minder stabiel. Rug- en bekkenklachten kunnen hiervan, vooral tijdens de laatste 3 maanden, het gevolg zijn.

Behandelingen zijn er op gericht om afwijkingen in de wervelkolom en het bekken te corrigeren en ervoor zorgen dat een optimale bewegingsvrijheid gehanteerd blijft.
Hierbij worden dusdanig specialistische technieken gebruikt,  zwangere vrouwen tot de laatste dag van de zwangerschap veilig kunnen worden behandeld.

Uw baby kan u niet laten weten of hij pijn heeft of zich niet lekker voelt. Het is dan ook verstandig om de wervelkolom het bekken reeds bij aanvang van de zwangerschap te laten controleren.