Migraine & Hoofdpijnen

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten, zo'n 90% van de mensen heeft af en toe hoofdpijn. Soms zelfs zo erg dat normaal functioneren bijna onmogelijk is.

Hoofdpijn kan worden onderverdeeld in:

  • migraine
  • spanningshoofdpijn
  • medicatie-afhankelijke hoofdpijn
  • clusterhoofdpijn

Daarnaast kan hoofdpijn worden veroorzaakt door hoge bloeddruk, turen (beeldscherm, slechtere ogen), koorts of een ontsteking.

Vaak is de hoofdpijn een gevolg van nekwervels die niet goed zitten, waardoor spieren verkrampen, zenuwen niet meer goed kunnen functioneren en bloedvaten vernauwd raken.
 

 

Alle hoofdpijnvormen, behalve migraine, zijn eigenlijk spanningshoofdpijn en een gevolg van problemen in de nek en schouders. Spieren raken overbelast en zenuwen geïrriteerd.
Spanningshoofdpijn voelt alsof er een druk op en/of in het hoofd zit en is vaak langdurig. Het komt zowel aan een kant van het hoofd voor als aan beide kanten.

Spanningshoofdpijn moet niet worden verward met migraine. Migraine begint met flikkeringen en vlekken voor de ogen, wat over gaat in een stekende pijn aan één kant van het hoofd.
Migraine-aanvallen kunnen enkele uren tot een dag of drie duren.

Ook kan er een scherp stekende pijn rond het oog voorkomen, wat komt in de vorm van kortere of langere aanvallen en waarbij het erger wordt van licht en geluid. Door een aanval kan men zelfs misselijk worden en moeten overgeven.
  

 
Een andere vorm van migraine geeft stekende pijn rond het oog en komt in korte episodes achtereen om vervolgens weer voor langere tijd weg te blijven.
Patiënten zijn bij migraine vaak overgevoelig voor licht en geluid. Regelmatig zijn patiënten misselijk tijdens een aanval, waarbij ze ook kunnen overgeven. Soms zijn er ook bepaalde medicijnen die geassocieerd worden met migraine.

Migraine wordt veelal veroorzaakt door vernauwende bloedvaten, waarbij ook bepaalde voedingsstoffen en de cyclus en overgang bij vrouwen, een rol kunnen spelen. De vernauwing van de bloedvaten wordt hierbij in de meeste gevallen veroorzaakt door een verstoring van de bewegelijkheid in de nek, schouders en kaak.
Onze specifieke behandelingen zijn er dan ook op gericht om dit te voorkomen en te zorgen voor een optimale beweeglijkheid van het nekgebied en een betere kwaliteit van leven.