Artrose

Artrose wordt vaak slijtage genoemd. Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar kan ook ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Hierdoor neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De ruimte tussen de wervels wordt minder, met als gevolg dat zenuwen worden geïrriteerd en wat veel en heftige pijnklachten geeft.
Dit komt vaak voor in de heupen, de knieën, de onderrug en in de nek. Het kan worden versneld door een ongeval, langdurige scheefstanden, een val of door een  whiplash. 

Algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 80% van de bevolking rond hun 65e artrose heeft, waarvan dan weer 60% klachten heeft. Van alle ontstekingsremmers wordt ngeveer 50% ingezet bij artrose.

Men heeft last van pijn in de gewrichten, lokale stijfheid, krakende geluiden, het op slot gaan van de gewrichten en pijn en tintelingen in de armen en benen.
Artrose veroorzaakt een toenemende pijn, vooral met druk op de gewrichten in stand en met (te veel) lopen. Hierdoor verminderd beweeglijkheid en zullen omliggende spieren verslappen en banden ruimer worden. Ook zal het looppatroon ‘stijf’ aandoen en neemt de lichaamslengte af.

 

 

Op de rechter afbeelding ziet u een gewricht dat is aangetast door artrose. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren.

Het bot onder het kraakbeen kan dikker en breder worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genaamd. Deze osteofyten kunnen de beweeglijkheid van het gewricht beperken.

U kunt zich voorstellen dat het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn. Artrose kan gepaard gaan met ontstekingen. Dan vormt zich vocht in het gewricht door de ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.
 

Relatie reumatoïde artritis en artrose

Reumatoïde artritis en artrose zijn verschillende ziekten. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken en ook het bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van zowel het kraakbeen als het bot gaat geleidelijk achteruit.
 

Behandeling

Onze behandeling is er op gericht om u verlichting te geven door ervoor zorgen dat de gewrichten van de wervelkolom beter bewegen, waardoor ook de spieren en banden beter kunnen functioneren. Wanneer het hele mechanisme van gewrichten en spieren beter werkt zal ook de pijn afnemen. Hierbij wordt gekeken naar de beperkingen in de beweging, de tussenwervelschijven, de spieren en het looppatroon en of het lichaam in balans is.

Daarop worden met FNOR2-technieken de geïrriteerde gewrichten, zenuwen en spieren weer tot rust gebracht, om vervolgens met daarop afgestemde fysiotherapie te komen tot een sterk verbeterde mobiliteit en een aanzienlijke verlichting van uw pijnklachten.